Välj en sida

Skola

Vi håller på att utveckla nya program för att kunna ta emot skolklasser och elevgrupper i olika åldrar. Målet och syftet är att visa barn och ungdomar hur livet kunde se ut för länge sedan .

Vi sätter fokus på de sysslor som barn oftast fick göra i vardagen, såga ved, bära vatten, diska och köra häst. Vi visar på hur barn gick klädda och hur viktiga de var för familjens försörjning, då barn ofta fick börja tidigt som lärlingar för att lära sig olika hantverk.

Vi vill dessutom att barn ska få en inblick och förståelse för självhushållet, då allt gjordes på gården. Eleverna ska få provsmaka produkter som vi har gjort själva. De ska också få prova på hur barn lekte och roade sig.

När ni är här på studiebesök så är det bra att veta att de flesta verksamheterna pågår utomhus, oavsett väderlek, och det är viktigt att eleverna har bra kläder och skor.

Bra att veta när man förbereder sig inför besöket.

Speciella önskemål kan vi försöka tillgodose om ni hör av er I god tid före besöket. Vi ser gärna att besöksgrupperna inte överstiger 30 – 35 elever. Caféet öppnar klockan 11.00 och har öppet till klockan 15.00.

Här har vi nolltolerans för nedskräpning och uppskattar om ni har med er matsäck som inte skräpar ner vårt fina område.
Ni kan använda våra grillplatser och uteplatser för att äta er matsäck. Men våra cafégäster har alltid företräde till uteserveringen.
Många av våra maskiner, möbler, föremål och saker är unika och kan inte ersättas. Var försiktiga och rör inte i onödan, en del är sköra och andra kan vara farliga. Fråga någon av oss som jobbar här så får ni veta vilka sakerna är.
För er egen säkerhet och våra djurs hälsa så vill vi att ni inte matar våra djur.
Skolan och medföljande pedagoger är ansvariga för sina elever under hela besöket.
Swensbylijdas område är väldigt stort och runt Pehrsgården finns en gärdesgård som utgör gräns till granngården. Respektera att det är ett privat område.

Säkerhet

Swensbylijda inte är någon anpassad lekpark utan är ett hembygdsområde som vill visa hur man levt och arbetat förr. Alla sakerna är på riktigt och våra maskiner är i orginalfunktion. Förr måste man kunna andra saker än idag och barnen var alltid med i arbetet. De skulle tidigt lära sig att arbeta, sköta djur och hjälpa till. Barn var tvungna att lära sig vad som var farligt och skadligt.

Kom ihåg att många av de saker som finns här är vassa och många som man kan klämma sig ordentligt på.
Kom också ihåg att djur är väldigt söta men inte alltid så snälla och gossiga. Särskilt om de känner sig hotade. Kom ihåg att inte låta era barn springa mot djur. Respektera de skyltar som vi har satt upp och låt aldrig barnen gå in i djurhagarna.

Kontakta oss så berättar vi mer om vår skolverksamhet

Telefon: 070-2323107
E-post: styrelsen@swensbylijda.se